آیا بدن انسان برای نوشیدن شیر در بزرگسالی طراحی شده است؟
در تاریخ: 7 فوریه 2018

پزشکان درباره فردی که نمی تواند شیر را هضم کند می گویند تحمل لاکتوز را ندارد. شاید به نظر برسد که نداشتن تحمل لاکتوز یک وضعیت استثنایی یا غیر عادی است – یا به عبارتی بیشتر انسانها مشکلی با نوشیدن شیر و مصرف لبنیات ندارند – و باید به کسانی که تحمل لاکتوز را ندارند کمک کرد که مشکلشان حل شود. اما به نظر می رسد افرادی که در اثر مصرف شیر، دچار باد معده می شوند و یا کلا وضعیت معده شان در اثر مصرف لبنیات به هم می ریزد در اکثریت هستند. در واقع افرادی که با شیر مشکل ندارند انسانهای عجیب و در اقلیتی هستند.

لاکتوز قند اصلی شیر تمام پستانداران است و همه با ژنی متولد می شوند که کد تولید لاکتاز است. لاکتاز آنزیمی است که که لاکتوز را تجزیه می کند. در دوران نوزادی، همه ما توانایی هضم شیر را داریم. روده کوچک لاکتاز تولید می کند که لاکتوز را به گلوکز و گالاکتوز تجزیه می کند. گلوکز و گالاکتوز به راحتی جذب دستگاه گردش خون می شوند. اما به دلایل نامعلوم ژن تولید لاکتاز، کمی پس از اینکه مصرف شیر مادر متوقف می شود، غیر فعال می گردد. بیشتر افراد از پنج سالگی به بعد هیچ لاکتازی تولید نمی کنند. در غیاب لاکتاز، لاکتوز هضم نشده در روده بزرگ ته نشین می شود و مشکلات و عوارض ناراحت کننده ای ایجاد می کند.

بعضی افراد اما از نوعی جهش ژنتیکی برخوردارند که به ژن تولید لاکتاز آنها اجازه فعالیت در سنین بالاتر می دهد. بعضی وقتها این ژن فقط چند سال بیشتر و گاهی هم تا آخر عمر فعال می ماند. در آمریکا این ژن در نود در صد مردم فعال می ماند. بنابراین در آمریکا تحمل نداشتن لاکتوز یک اتفاق نامعمول است. اما در سطح جهان بیش از شصت در صد مردم توانایی هضم لاکتوز را از دست می دهند. اکثر سفیدپوستها توانایی هضم شیر را در بزرگسالی حفظ می کنند در حالی که سیاه پوستها و زردپوستها اکثرا این توانایی را از دست می دهند.

دانشمندان نمی دانند چرا ژن تولید لاکتاز غیر فعال می شود اما می دانند که جهش ژنتیکی که منجر به حفظ توانایی هضم شیر در بزرگسالی شد، حدود ۷۵۰۰ سال پیش در اروپای مرکزی و در میان دامداران رخ داده است. همین جهش ژنتیکی در آفریقای شرقی هم در همان زمانها و در میان تولیدکنندگان محصولات لبنی رخ داده است.

توانایی هضم شیر ممکن است یک ویژگی حیاتی در دنیای امروز قلمداد نشود اما بدون شک زندگی را برای گروهی از مردم بسیار لذت بخش می کند. پس اگر جزء گروهی هستید که می توانید از خوردن بستنی و میلک شیک لذت ببرید به خاطر داشته باشید که شما یکی از آدهای خوش شانس هستید.


منبع: www.howstuffworks.com

26 thoughts on “آیا بدن انسان برای نوشیدن شیر در بزرگسالی طراحی شده است؟

  1. درود به شما مطالبتون واقع برای بنده گیرا و جذاب بود مقالات بیشتری در این زمینه قرار بدید تا مطالعه کنیم متشکرم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *