مادران باردار باید مراقب لیستی طولانی از مواد ممنوعه باشند. الکل، سوشی، پنیر نرم، شیر غیر پاستوریزه، گوشت نیمه خام و غیره. با وجود چنین فهرست طویلی بعید نیست اگر برخی تصور کنند که آنتی بیوتیک هم جزء داروهای ممنوعه است. به هر صورت وقتی حتی ایبوپروفن برای زنان باردار خطرناک است، چگونه می شود که داروهای قوی مثل آنتی بیوتیک خطری نداشته باشند؟ اما این تصور صحیح نیست – مصرف اکثر آنتی بیوتیکها در دوران حاملگی بی خطر است. صد البته این به معنای مجوز مصرف هر میزان از هر نوع آنتی بیوتیک در هر مرحله از دوران بارداری نیست (دقت کنید که گفتیم “اکثر آنتی بیوتیکها”)، اما در بیشتر موارد جای نگرانی نیست.
بیشتر زنان حامله به گونه ی قابل درکی نسبت به آنتی بیوتیکها محتاطانه رفتار می کنند – و واقعا هم بعضی از انواع آنتی بیوتیکها خطراتی به همراه دارند- اما خودداری از مصرف آنتی بیوتیک در موقع لزوم ممکن است به جنین آسیب بزند. دستگاه ایمنی بدن در دوران بارداری تضعیف می شود و در نتیجه خانمهای باردار نسبت به عفونتها و باکتریها آسیب پذیرتر می شوند و در صورتی که با دارو جلوی عفونتها گرفته نشود به سرعت گسترش پیدا می کنند. تب ناشی از عفونت می تواند منجر به مسائل مختلفی از قبیل سقط جنین، زایمان زودرس یا تولد نوزاد ناقص شود. بر اساس مطالعاتی که در سال ۲۰۰۹ در دانشگاههای هاروارد و ییل بر روی آنتی بیوتیک و حاملگی انجام شده، بیشتر آنتی بیوتیکها در دوران حاملگی بی خطر هستند – و برخی مواقع به شدت لازم هستند. البته به شرط آنکه پزشک با دقت آنها را تجویز کرده باشد از دوز مناسب برخوردار باشند. با رعایت این شروط آنتی بیوتیکهای متدوالی چون آموکسی سیلین، پنی سیلین و کلیندامیسین خطری برای جنین ایجاد نمی کنند.
در عین حال بر اساس مطالعات مشابه، برخی آنتی بیوتیکها خطراتی دارند. با مقایسه ی داده های مربوط به نوزادهای ناقص بین مادرانی که آنتی بیوتیک مصرف کرده اند و مادرانی که آنتی بیوتیک مصرف نکرده اند، برخی از آنتی بیوتیکها به علت ارتباطشان با تولد نوزاد ناقص در لیست ممنوعه قرار داده شده اند. نیتروفورانتونین که برای درمان عفونت مجراهای ادراری استفاده می شود با مشکلاتی از قبیل لب شکری شدن نوزاد و مشکلات چشم و قلب مربوط تشخیص داده شده است. زنانی که از داروی سولفونامید استفاده کرده بودند، سه برابر بیشتر در خطر داشتن نوزاد مبتلا به آنسفالی (یک ناهنجاری مغز و جمجمه که منجر به مرگ می شود) و مشکلات قلبی بودند. تتراسایکلین هم به استخوانها، دندانها و کبد آسیب می زند. اما در سال ۲۰۱۱ بر اساس مطالعه ای دیگر در آمریکا اعلام شد که مصرف نیتروفورانتونین و سولفونامید در صورتی که چاره ی دیگری وجود نداشته باشد قابل تجویز است. بر اساس این مطالعه خطراتی که برخی عفونتها دارند بسیار بیشتر از این آنتی بیوتیکهاست.
زمان هم نقش مهمی در بی خطر بودن یا نبودن مصرف آنتی بیوتیک دارد. در سه ماهه ی اول حاملگی – یعنی زمانی که اعضا و جوارح جنین در حال شکل گیری هستند – باید از هرگونه آنتی بیوتیکی تحت هر شرایطی اجتناب کرد، مگر در شرایط بسار خاص. اما در مجموع برای جنین عفونتها بسیار خطرناکتر از آنتی بیوتیکها هستند.
منبع: www.howstuffworks.com