آیا خوردن غذای کپک زده بی خطر است؟
در تاریخ: 22 آگوست 2017

برای همه ی ما اتفاق افتاده که ناگهان ببینیم هلویی که خیلی مشتاقانه می خواستیم بخوریم یک کپک سفیدرنگ به اندازه ی یک سکه رویش پدیدار شده. یا اینکه آخرین نانی که در خانه داریم چند نقطه ی سبزرنگ کوچک رویش در آمده. آیا ضرری ندارد اگر قسمتهای کپک زده را جدا کنیم و بقیه ی غذا را مصرف کنیم؟
کپک روی سطح غذا معمولا به صورت لکه های سفید یا سبز پدید می آید. ممکن است همه جا گسترده باشد و یا اینکه فقط روی چند نقطه در یک قسمت جمع شده باشد. هر چند ممکن است به نظر برسد که کپک فقط بر روی سطح غذاست اما در واقع نوعی قارچ است که همچون گیاهان ساقه و ریشه دارد. کپک می تواند به اعماق غذا ریشه بدواند. ریشه ها معمولا برای چشم غیر مسلح نامرئی هستند. ساقه و شاخه آن چیزی است که شما روی سطح می بینید. ساقه ها می توانند توی هوا هم رشد کنند و این باعث می شود که کپک بیشتر گسترش پیدا کند و غذاهای مجاور را هم آلوده کند. معمولا وقتی کپک روی یک تکه غذا رشد کند به سرعت به غذاهای مجاور هم سرایت می کند: “یک سیب گندیده کل صندوق میوه را گندیده می کند”.
البته همه ی کپکها بد نیستند و برخی کپکها بخشی از غذا محسوب می شوند. بعضی پنیرها دارای کپکهایی به رنگ آبی و سبز هستند. برای رسیدن به این کیفیت، پنیرسازان نوعی از کپک سالم و قابل خوردن را در زمان ساخت پنیر به آن اضافه می کنند. پنیرهای تولید شده کاملا بی ضرر هستند و خیلی هم طرفدار دارند – هرچند که مزه ی کپک می دهند.
اما انواع دیگر کپک می تواند ایجاد دردسر کند. برخی کپکها باعث حساسیت می شوند یا دستگاه تنفسی را آزار می دهند – به همین دلیل نباید کپک را بو بکشید. بعضی کپکها هم مواد سمی همچون میکوتوکسین تولید می کنند که می تواند باعث بیماری شود.
اما آن هلویی که خیلی دوست داشتید بخورید چه؟ به علت بافت پرآب و نرم هلو، خیلی احتمال دارد که آلودگی صرفا به کپک روی سطح منحصر نباشد و به عمق هلو به صورت نامرئی نفوذ کرده باشد. بی ضررتر این است که آن هلو را دور بیاندازید تا اینکه خود را با خطر بیماری رو به رو کنید.
هرچند لازم نیست همه ی غذاهای کپک زده را دور بریزید اما بعضی غذاهای کپک زده را اصلا نباید مصرف کنید. غذاهای پرآب و نرم از این دسته اند. زیرا کپک می تواند بیش از آنچه به نظر می رسد در عمق آنها نفوذ کند. مثلا غذاهای زیر را در صورتی که کپک دارند دور بریزید: سوسیس و کالباس، هات داگ، غلات پخته، پاستای پخته، کره ی بادام زمینی، آجیل، پنیرهای نرم، ماست و خامه ی ترش.
مرباها هم باید با اولین علامت کپک زدگی دور ریخته شوند، چون ممکن است حاوی میکوتوکسین باشند. در نهایت نان کپک زده هم باید دور ریخته شود – پس این طرف و آن طرف نان را جدا کنید که شاید بتوانید یک قسمت سالم از آن در بیاورید.
برای پنیرهای سفت و میوه ها و سبزیهای سفت، می توانید فقط قسمت کپک زده را جدا کنید و بقیه ی غذا را بخورید. حتما حدود دو و نیم سانت از دور و اطراف کپک را جدا کنید و مراقب باشید که چاقو را در صورت برخورد با کپک استفاده نکنید و آن را تمیز کنید، چرا که چاقوی آلوده می تواند باعث سرایت کپک شود.
درست است که دور ریختن غذا می تواند خیلی ناراحت کننده باشد اما همیشه احتیاط شرط عقل است.
——————————————————————————————————————————–

منبع: www.howstuffworks.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *