رژیم غذایی بدون گلوتن چگونه است؟
در تاریخ: 21 فوریه 2017

رژیم غذایی بدون گلوتن برای بیماران مبتلا به سلیاک تجویز می شود.

در این رژیم غذایی، پروتئین گلوتن نباید مصرف شود. گلوتن در غلاتی مانند گندم، جو، چاودار و چاودم یافت می شود. در بیماران مبتلا به سلیاک، گلوتن باعث ایجاد تورم در روده کوچک می گردد. رعایت کردن رژیم بدون گلوتن به بیماران مبتلا به سلیاک کمک می کند که علائم بیماری را کنترل کنند و از عوارض بیشتر ناشی از این بیماری پیشگیری کنند.

در ابتدا دنبال کردن یک چنین رژیمی می تواند خیلی ناامید کننده باشد. اما با گذشت زمان و داشتن صبر و خلاقیت می توان پی برد که غذاهای بدون گلوتن زیادی هست که می توان جایگزین غذاهای دارای گلوتن کرد و از آنها لذت برد.

هدف

همانگونه که گفته شد رژیم بدون گلوتن برای بیماران مبتلا به سلیاک تجویز می شود.

جزییات رژیم غذایی

آغاز یک رژیم بدون گلوتن تغییر بزرگی محسوب می شود و به مانند هر چیز جدیدی باید به آن عادت کرد. در ابتدا ممکن است در اثر محدودیتهای این رژیم غذایی، احساس مشقت به فرد دست بدهد. با این حال تلاش کنید که مثبت اندیش باشید و تمرکزتان را روی غذاهایی که اجازه دارید بخورید بگذارید. شاید تعجب کنید اگر بدانید چقدر غذاهای مختلف بدون گلوتن اعم از نان و پاستای بدون گلوتن در بازار هست. بسیاری از فروشگاههای مواد غذایی خاص، غذاهای بدون گلوتن هم می فروشند. اگر نمی توانید آنها را در محل زندگی خود بیابید، با جستجو در اینترنت خیلی سریع می توانید به نتیجه برسید.

غذاهای مجاز

بسیاری از غذاهای سالم و خوشمزه به طور طبیعی بدون گلوتن هستند.

حبوبات، دانه ها، آجیل بدون مواد افزوده، تخم مرغ تازه ی بدون فرآوری، گوشت تازه، ماهی، ماکیان (بدون طعم اضافی و بدون سوخاری و شنیسل کردن)، میوه ها و سبزیجاتو بیشتر محصولات لبنی.

باید دقت کرد که هیچ کدام از غذاهای بالا فرآوری نشده باشند و با غلات حاوی گلوتن، مواد افزودنی یا مواد نگهدارنده مخلوط نشده باشند.

غذاهای غیر مجاز

از تمام غذها و نوشیدنی های حاوی مواد زیر اجتناب کنید:

جو (مالت، طعم مالت و سرکه ی مالت معمولا از جو به دست می آیند)، چاودار و چاودم و گندم

نخوردن گندم می تواند سخت باشد چرا که محصولات گندمی با نام های بی شمار به بازار عرضه می شوند. انواع و اقسام آرد گندمها اعم از برم دار شده، غنی شده، فسفاته، ساده و غیره.

غذاهایی که فقط با برچسب بدون گلوتن می توانید مصرف کنید

به طور کلی از غذاهای زیر پرهیز کنید مگر اینکه دارای برچسب بدون گلوتن باشند و یا با ذرت، برنج، سویا یا غلات بدون گلوتن دیگر تهیه شده باشند:

ماءالشعیر، نانها، کیکها، شکلاتها، سیریالها، بیسکوییتها، سیب زمینی سرخ کرده، پاستا، گوشتهای فرآوری شده، سس سالاد، سس سویا، اسنکها مثل چیپس سیب زمینی و تورتیلا.

جوی دو سر هم می تواند گاهی آلوده به گندم باشد. به همین دلیل پزشکان توصیه می کنند که از جوی دوسر پرهیز شود مگر آنکه دارای برچسب بدون گلوتن باشد.

همینطور باید مراقب محصولات غذایی دیگری که می خورید یا با دهانتان لمس می کنید باشید که مبادا حاوی گلوتن باشند. این غذاها عبارتند از:

مواد افزودنی غذایی مثل طعم دهنده ی مالت، نشاسته غذایی تغییر یافته و داروها و ویتامینهایی که از گلوتن به عنوان ماده ی ترکیبی استفاده می کنند.

مراقب آلودگی باشید

آلودگی وقتی اتفاق می افتد که غذاهای بدون گلوتن در تماس با غذاهای حاوی گلوتن قرار می گیرند. این اتفاق می تواند در هنگام تولید بیافتد مثلا اگر یک دستگاه برای تولید انواع غذاها مورد استفاده قرار گیرد. در برخی مواقع در چنین شرایطی از برچسب “ممکن است حاوی گلوتن باشد” استفاده می کنند. ولی استفاده از این برچسب اجباری نیست و شما باید فهرست ترکیبات غذایی را بخوانید. اگر مطمئن نیستید که غذایی بدون گلوتن است آن را نخرید و یا با تولید کننده تماس بگیرید و سؤال کنید.

آلودگی می تواند در خانه هم اتفاق بیافتد اگر غذاها در ظروف مشترک یا ظروفی که خوب شسته نشده اند آماده شوند.

نتایج رژیم غذایی

افرادی که مبتلا به سلیاک هستند و فقط غذاهای بدون گلوتن می خورند، از عوارض و علائم کمتری رنج می برند. چنین افرادی باید صرفا غذاهای بدون گلوتن بخورند و تا آخر عمر به این رژیم غذایی عمل کنند. در برخی موارد شدید این بیماری، داشتن رژیم بدون گلوتن برای کنترل علائم بیماری کفایت نمی کند. در چنین شرایطی ممکن است پزشکان داروهایی تجویز کنند که دستگاه ایمنی بدن را تضعیف کند.

خطرات

عدم دریافت ویتامین کافی: افرادی که رژیم غذایی بدون گلوتن دارند، ممکن است دچار کمبود برخی ویتامینها یا مواد غذایی باشند. بسیاری از غلات با ویتامینهای غنی می شوند. پرهیز از غلات در این رژیم غذایی ممکن است باعث شود که این محصولات غنی شده کمتر استفاده شود. از پزشک تغذیه ی خود بخواهید که رژیم غذایی شما را کنترل کند و اطمینان حاصل کند که مواد غذایی کلیدی زیر را به مقدار کافی دریافت می کنید:

آهن، کلسیم، فیبر، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین و فولات.

عواقب پایبند نبودن به رژیم غذایی بدون گلوتن

اگر به طور تصادفی غذای حاوی گلوتن بخورید، ممکن است دچار شکم درد و اسهال شوید. بعضی افراد در اثر خوردن گلوتن دچار علائم بیماری نمی شوند اما این به این معنی نیست که روده ی کوچکشان آسیب نمی بیند. حتی مقادیر خیلی کم گلوتن در رژیم غذاییتان می تواند به بدن آسیب بزند ولو اینکه سبب بروز علائم نشود.

 


منبع: http://www.mayoclinic.org/

 

20 thoughts on “رژیم غذایی بدون گلوتن چگونه است؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *